z

z

sobota, 12 kwietnia 2014

Jak poprawić trawienie przyprawami i ziołami?

Kuchnia włoska, francuska lub arabska to obfitość ciężkostrawnych, tłustych potraw. Jednak narody te nie uskarżają się na dyskomfort trawienia, bóle brzucha, nudności, zgagę lub wzdęcia. Świat zachwyca się ich tradycyjnym menu. Sekretem są świeże lub suszone zioła, którymi obficie przyprawiają dania. Oto kilka z nich:


  • Anyż

Działa rozkurczowo, wspomaga trawienie, sprzyja zwalczaniu wzdęć oraz kolek. Popularny w kuchni indyjskiej gdzie jest spotykany pod postacią naparów oraz dodatku do ciast, budyniów i cukierków.


  • Bazylia

Przypisuje się jej właściwości antybakteryjne oraz rozkurczowe. Jest źródłem takich witamin jak A, B5, C i składników mineralnych, z których warto wyróżnić:  żelazo, magnez, potas i wapń. Dominuje w kuchni włoskiej jako dodatek do pomidorów, bakłażanów, cukinii oraz króluje w bogactwie sosów, zup i sałatek.


  • Kminek

Z powodzeniem wykorzystywany w terapii walki z wzdęciami oraz podczas zaburzenia wydzielania żółci. Jest składnikiem wielu naturalnych lekarstw na dolegliwości trawienne. Na nasz organizm działa także delikatnie moczopędnie. W potrawach spotykany jako dodatek do serów oraz partner na talerzu curry.


  • Kolendra

Poprawia pracę jelit i żołądka jednocześnie wykazując właściwości rozkurczające. Odpowiedzialna jest za wzmocnienie organizmu. Spotykana w zupach, sosach i sałatkach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz