z

z

niedziela, 13 kwietnia 2014

Co zrobić gdy zostało nam wyschnięte ciasto? Bajaderki!

Nie raz zdarza się nam wyrzucać wysuszone resztki ciasta. Jednak w przypadku jedzenia również możemy postawić na recykling.
Jeżeli to możliwe pokrusz pozostałe kawałki ciasta, następnie aby uzyskać gęstą masę zdolną do kształtowania dodaj trochę miękkiego masła, cukier puder, kakao oraz kilka kropli olejku aromatycznego np. migdałowego i do smaku posiekaj orzechów włoskich, laskowych lub tych ulubionych (lub tych "pod ręką"). Wymieszaną masę formujemy w kulki i obtaczamy je w kakao. Jeżeli chcielibyśmy dodać jeszcze smaku naszym bajaderkom możemy posłużyć się gotową polewą do ciast - czekoladową lub na potrzebę stworzyć własną: w ok. 2-3 łyżkach masła roślinnego rozpuszczonego w garnuszku dodajemy łyżkę miodu, 2-3 łyżki śmietany, 2 łyżki cukru oraz do smaku kakao i intensywnie mieszamy, krótko gotujemy. Bajaderki uzyskają mocno czekoladowy smak! Dodatkowym urozmaiceniem może być obtoczenie w kawałkach posiekanych orzechów lub wiórkach kokosowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz