- szminka
Przetrzyj ślad benzyną - zanurz w niej wacik a następnie wypierz w wodzie z mydłem.
- fluid
Natrzyj ślad szarym mydłem, namocz i wypłucz w chłodnej wodzie.
- czekolada
Zeskrob resztki a pozostały ślad namocz w chłodnym mleku przez godzinę. Następnie nacieramy szarym mydłem i pierzemy.
- buraki
Na świeżą plamę używamy boraksu (posypujemy i zalewamy odrobiną gorącej wody). Powstałą papką pocieramy plamę.
- jagody
Świeży ślad należy zalewać wrzątkiem do skutku. Na zaschniętą plamę używamy równej mieszanki 1:1 wody i octu, która traktujemy tkaninę przez kilka godzin. Następnie pierzemy.
- masło
Jeżeli plama jest świeże wybawimy ją wrzątkiem. Na zaschniętą sprawdza się posypanie jej mąką ziemniaczaną (skrobią) i dokładne wytarcie niewielką szczoteczką.
- rdza
Na rude ślady są dwa sposoby: pierwszy to polewanie gorącym sokiem z cytryny, drugi to natarcie plamy proszkiem do pieczenia i rozcieranie.
- owoce
Gdy zdarzy się zaplamić materiał sokiem z wiśni, truskawki, porzeczki lub innego intensywnie plamiącego owocu polecam świeżą plamę polewać do skutku wrzątkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz