Produkty bogate w błonnik:
- Warzywa
- Owoce
- Produkty z ziarnami
Zasady diety:
- Jedzenie 5-6 posiłków dziennie czyli 3 główne i 2-3 przekąski. Pamiętajmy by wybierać produkty z wysokim wskaźnikiem błonnika. Warto ograniczyć ilość mięsa (nie zawiera błonnika) lub ryb do 10 dag dziennie.
- Aby zachować nisko kaloryczność posiłków oraz wartości odżywcze gotujmy je na parze lub pieczmy. Nie zapominajmy o doprawianiu świeżymi ziołami, czosnkiem, cebulą. Dodatkowo do smaku używajmy oliwy z oliwek. Na zakazanej liście znajdują się: smażone i duszone w zawiesistych sosach potrawy, do których zużywamy ogromne ilości smalcu, masło, soli i cukru.
- Wspomagamy pracę układu trawiennego i oczyszczanie jelit codziennie wypijając 1 szklankę fermentowanych napoi mlecznych jak kefir, jogurt naturalny, maślanka. Są źródłem dobroczynnych, żywych kultury bakterii.
- Aby błonnik mógł zacząć pęcznieć i działać w naszym organizmie należy wypijać minimalnie 2 litry napoi dziennie. Nie powinniśmy ograniczać się do niegazowanej wody ale także wypróbować napary z czerwonej i zielonej herbaty (pomagają spalić tłuszcz). Warto wprowadzić do menu ziołowe herbaty wspomagające trawienie jak mięta, melisa, rumianek czy koper włoski. Uwaga! Nie dosładzamy napoi!
Uwaga! Jeżeli cierpisz na schorzenia układu trawiennego: wrzody żołądka lub dwunastnicy lub dolegliwość jelita wrażliwego oraz miewasz często biegunki lub wzdęcia należy skonsultować się z lekarzem czy dieta błonnikowa nie jest dla Ciebie ryzykowna.
Przydatne adresy w internecie:
http://blonnikpokarmowy.fm.interia.pl/
http://www.pharmanord.pl/contentServlet/dlaczego-blonnik-jest-tak-wazny-dla-naszego-zdrowia
http://www.obnizcholesterol.pl/blonnik-naturalny-i-skuteczny-lek-na-cholesterol/
http://aktywniepozdrowie.pl/blonnik-cudowny-regulator
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz