- Anyż
Działa rozkurczowo, wspomaga trawienie, sprzyja zwalczaniu wzdęć oraz kolek. Popularny w kuchni indyjskiej gdzie jest spotykany pod postacią naparów oraz dodatku do ciast, budyniów i cukierków.
- Bazylia
Przypisuje się jej właściwości antybakteryjne oraz rozkurczowe. Jest źródłem takich witamin jak A, B5, C i składników mineralnych, z których warto wyróżnić: żelazo, magnez, potas i wapń. Dominuje w kuchni włoskiej jako dodatek do pomidorów, bakłażanów, cukinii oraz króluje w bogactwie sosów, zup i sałatek.
- Kminek
Z powodzeniem wykorzystywany w terapii walki z wzdęciami oraz podczas zaburzenia wydzielania żółci. Jest składnikiem wielu naturalnych lekarstw na dolegliwości trawienne. Na nasz organizm działa także delikatnie moczopędnie. W potrawach spotykany jako dodatek do serów oraz partner na talerzu curry.
- Kolendra
Poprawia pracę jelit i żołądka jednocześnie wykazując właściwości rozkurczające. Odpowiedzialna jest za wzmocnienie organizmu. Spotykana w zupach, sosach i sałatkach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz