- antyutleniacz
Gorzki smak czekolada zawdzięcza polifenolom, które wykazują właściwości przeciwzapalne oraz wspomagają organizm w walce przeciwnowotworowej. Warto zauważyć, że zawartość tych związków chemicznych jest znacznie wyższa niż w czerwonym winie.
- teobromina
Charakterystyczny gorzki posmak czekolady o wysokiej zawartości kakao jest zasługą m.in. teobrominy. Badania naukowe dowiodły, że ten składnik osłabia apetyt co wspomaga kurację odchudzania. Ponad to w zmniejszonym stopniu ma działanie zbliżone do kofeiny.
- masło kakaowe
Naturalny tłuszcz roślinny, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym obniża stężenie "złego" cholesterolu LDL a podnosi poziom "dobrego" HDL.
- cocoheal
Z powodzeniem wspomaga proces regeneracji skóry ułatwiając gojenie ran poprzez namnażanie jej komórek. Jest też odpowiedzialna za wstrzymanie bakterii powodujących wrzody żołądka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz