z

z

niedziela, 13 kwietnia 2014

Jeśli sól, to jaka?

Lekarze i dietetycy są zgodni, że należy ograniczać ilość soli w codziennej diecie a najlepiej zastępować ją świeżymi ziołami lub innymi przyprawami. Sól przyczynia się do zwiększenia ryzyka chorób serca i układu krążenia a także jej konsumenci są podatniejsi na nadciśnienie. Jeżeli jednak nie wyobrażamy sobie codziennego menu bez soli postarajmy się sięgać po tą zdrowszą wersję. Polecana jest sól morska jodowana o obniżonej zawartości sodu i wzbogaconą o minerały, jak magnez czy potas. Zarazem jest ona pozbawionych szkodliwych dla zdrowia zanieczyszczeń. Podsumowując, jak wypowiadają się specjaliści od zdrowego żywienia sól morska wygrywa z popularną solą kuchenną ponieważ jest bardziej odżywcza i wartościowsza dla naszego organizmu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz