z

z

niedziela, 6 kwietnia 2014

Co dobrego kryje w sobie zielona herbata?

Charakterystyczne walory smakowe oraz korzyści dla zdrowia zielona herbata zawdzięcza powolnemu suszeniu. Odróżnia ją to od czarnej, że nie jest poddawana procesowi fermentacji. Zachowuje dzięki temu wysokie wartości odżywcze.

  • Jest źródłem naturalnych przeciwutleniaczy  polifenoli. Są one odpowiedzialne za neutralizację niebezpiecznych dla naszych komórek wolnych rodników i jednocześnie pomagają chronić nas przed wieloma chorobami degeneracyjnymi czyli np. przed miażdżycą, rakiem czy chorobą Alzheimera. Przeciwutleniacze spowalniają procesy starzenia się organizmu. Warto zaznaczyć, że w jednej filiżance naparu zielonej herbaty zakres polifenoli sięga między 50 a 150 mg.
  • Ziołowy napar skutecznie zwalcza rozwój próchnicy w jamie ustnej ponieważ zawiera sporo związków fluoru czyli tak zwanych fluorków. Jednocześnie zielona herbata ogranicza proces powstawania płytki nazębnej dzięki zawartości katechiny związku, który hamuje rozwój różnych szczepów bakterii. 
  • Filiżanka zielonej herbaty jest także czystym relaksem i odpoczynkiem dla naszego umysłu. Dzieje się tak ponieważ zawiera aminokwas teaninę, która łagodzi działania zawartej kofeiny.
  • Ponieważ ów napar zmniejsza wchłanianie tłuszczy z posiłków jest z powodzeniem polecana w kuracji odchudzającej oraz gdy mamy podwyższony poziom cholesterolu. Bardzo wiele suplementów diety zawiera wyciągi z zielonej herbaty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz