z

z

wtorek, 8 kwietnia 2014

Czy wiesz, że... istnieje wiele gatunków zielonej herbaty?

O zaletach picia naparu z zielonej herbaty poświęcono już wiele miejsca w środkach masowego przekazu. Czasopisma oraz liczniejsze programy prozdrowotne w telewizji często powołują się na chińska tradycję picia zielonej herbaty. Jednak mało kto wie, że smak naparu zależy nie tylko od sposobu parzenia czy naczyń ale i gatunku. Oto krótka kwalifikacja:

  • Bancha - o cierpkim smaku, pochodzi z Japonii
  • Chun Mee - o korzennym smaku, uprawiana w Chinach
  • Cui Zhen - napar ma lekko agrestowy posmak, zbierana w Chinach
  • Genmeicha - wywar to mieszanka japońskiej Banchy oraz aromatu prażonego ryżu, pochodzi z Japonii
  • Gunpowder - o charakterystycznym smaku goryczy dlatego koneserzy delektują się jej drugim naparem, pochodzi z Chin
  • Sencha - o delikatnym, owocowym smaku prosto z japońskich pól
  • Yunnan Silver Tips - niezwykle delikatny smak zawdzięcza ręcznemu procesowi zbierania podczas, którego przestrzega się zasady iż może się składać z tylko 3 górnych listków, pochodzi z Chin

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz