- Bancha - o cierpkim smaku, pochodzi z Japonii
- Chun Mee - o korzennym smaku, uprawiana w Chinach
- Cui Zhen - napar ma lekko agrestowy posmak, zbierana w Chinach
- Genmeicha - wywar to mieszanka japońskiej Banchy oraz aromatu prażonego ryżu, pochodzi z Japonii
- Gunpowder - o charakterystycznym smaku goryczy dlatego koneserzy delektują się jej drugim naparem, pochodzi z Chin
- Sencha - o delikatnym, owocowym smaku prosto z japońskich pól
- Yunnan Silver Tips - niezwykle delikatny smak zawdzięcza ręcznemu procesowi zbierania podczas, którego przestrzega się zasady iż może się składać z tylko 3 górnych listków, pochodzi z Chin
z
wtorek, 8 kwietnia 2014
Czy wiesz, że... istnieje wiele gatunków zielonej herbaty?
O zaletach picia naparu z zielonej herbaty poświęcono już wiele miejsca w środkach masowego przekazu. Czasopisma oraz liczniejsze programy prozdrowotne w telewizji często powołują się na chińska tradycję picia zielonej herbaty. Jednak mało kto wie, że smak naparu zależy nie tylko od sposobu parzenia czy naczyń ale i gatunku. Oto krótka kwalifikacja:
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz