z

z

sobota, 12 kwietnia 2014

Czy wiesz, dlaczego warto jeść czekoladę?

Jest mnóstwo argumentów, by nie mieć wyrzutów sumienia gdy kolejny raz sięgniemy po kostkę czekolady. Jak pokazują badania tabliczka zawierająca minimum 60-70% kakao jest bogactwem wielu cennych składników:


  • antyutleniacz

Gorzki smak czekolada zawdzięcza polifenolom, które wykazują właściwości przeciwzapalne oraz wspomagają organizm w walce przeciwnowotworowej. Warto zauważyć, że zawartość tych związków chemicznych jest znacznie wyższa niż w czerwonym winie.


  • teobromina

Charakterystyczny gorzki posmak czekolady o wysokiej zawartości kakao jest zasługą m.in. teobrominy. Badania naukowe dowiodły, że ten składnik osłabia apetyt co wspomaga kurację odchudzania. Ponad to w zmniejszonym stopniu ma działanie zbliżone do kofeiny.


  • masło kakaowe

Naturalny tłuszcz roślinny, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu. Dzięki nienasyconym kwasom tłuszczowym obniża stężenie "złego" cholesterolu LDL a podnosi poziom "dobrego" HDL.


  • cocoheal

Z powodzeniem wspomaga proces regeneracji skóry ułatwiając gojenie ran poprzez namnażanie jej komórek. Jest też odpowiedzialna za wstrzymanie bakterii powodujących wrzody żołądka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz