z

z

niedziela, 6 kwietnia 2014

Czy nabiał to najlepsze źródło wapnia?

W powszechnej opinii nabiał to najlepsze źródło wapnia. Babcie i mamy często zachęcają swoje pociechy do częstego picia mleka by ich kości były mocne. Jednak choć produkty mleczne obfitują w nabiał to ze względu na obecność również białek zwierzęcych, fosforu i sodu cenny pierwiastek zostaje szybko wydalony z organizmu ludzkiego. Tym samy jest nie przyswajany.
Zdaniem niektórych dietetyków nadmierna konsumpcja białka w postaci nabiału może irracjonalnie zbliżyć nas do choroby kości choćby osteoporozy niż przed nią chronić. Zalecają dlatego spożywanie przetworów mlecznych nie więcej niż trzy porcje na dobę. Z powodzeniem źródłem wapnia, którego nie wydalamy wraz z moczem są zielona warzywa jak: kapusta, brukselka, brokuły, szpinak czy fasolka szparagowa.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz