z

z

wtorek, 8 kwietnia 2014

Dlaczego warto pić herbatę?

W polskiej tradycyjnej kuchni, herbata jest nieodłącznym elementem - dla wielu - każdego posiłku. I choć ówcześnie filiżanka naparu jest dla nas przyjemnością - zwłaszcza przy bogactwie wyboru smaku ów napój jest bardzo zdrowym przyzwyczajeniem.
Jeszcze do niedawna herbatę nazywano eliksirem zdrowia co z powodzeniem potwierdzają laboratoryjne badania. Naukowcy są zgodni iż wiele jej składników, nieprzetworzonych wspaniale się przyswaja i oddziałuje na ludzki organizm. Zawiera kofeinę (zwaną teiną), która działa orzeźwiająco, pobudzająco jednocześnie dyskwalifikując filiżankę kawy. Powód jest prosty kofeiny w herbacie jest mniej co sprawia, że szybciej jest wchłaniana i wydalana z ciała nie powodując gwałtownego zastrzyku, bądź co bądź uzależniającego składnika. W harmonii pozostają relacje z innymi składnikami herbaty sprzyjając efektywnej pracy mózgu czyli zalecana jest osobom pracującym umysłowo lub młodzieży uczącej się.
Jak wykazały badania sprzyja regulacji trawienia a nawet jest skuteczna w terapii przeciwbólowej.
Ten naturalny napar oprócz walorów smakowych jest źródłem przeciwutleniaczy. Hasło to robi karierę w XXI wieku ponieważ z powodzeniem wspiera organizm człowieka w walce z czasem - starzeniem się komórek, chorobami serca czy udarami.
Podsumowując: pijmy herbatę na zdrowie! Warto wzorem mieszkańców Wielkiej Brytanii pielęgnować tradycję: "Five o'clock" ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz